Na cesty poničené stavbou továrny Hyundai dal stát 200 milionů Kč

Ostrava - Stav komunikací, které utrpěly v souvislosti s výstavbou automobilové továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, by se měl zlepšit. Ministerstvo průmyslu a obchodu loni uvolnilo až 200 milionů korun na opravu silnic, které budou poškozeny v důsledku výstavby továrny. Zatím se z této částky proinvestovala zhruba desetina, podstatná část peněz bude využita v letošním roce. Na tiskové konferenci v Ostravě to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

„Stav komunikací v širším okolí by neměl pocítit to, že tam byl zvýšený provoz zejména těžkých náklad aut,“ dodal. Podle náměstka hejtmana Pavla Drobila je uvolnění 200milionové částky pro kraj velkou pomocí. „Jinak by tyto prostředky musely být alokovány z krajské poklady. Kraj se totiž zavázal obcím, že komunikace budou uvedeny do stavu minimálně jako před touto investicí,“ řekl novinářům.

Ministr, který si dnes dopoledne mimo jiné prohlédl staveniště Hyundai, uvedl, že firma během ledna podá příslušným krajským odborům žádost o takzvané integrované povolení. Jde o klíčové rozhodnutí, od kterého se bude odvíjet, jaký dopad bude mít stavba na životní prostředí.

„Chceme, aby firma použila ty nejlepší technologie, které emitují do vzduší minimální množství těchto látek. Jde zejména o provoz lakovny v továrně, kde se uvolňují látky, které nesvědčí zdravotnímu stavu obyvatelstva,“ řekl Říman. Použití nejlepších dostupných technologií v Nošovicích dnes slíbil Římanovi prezident Hyundai Kim Ok-čo. „Stavíme první výrobní závod Hyundai v Evropě, a právě proto nám velmi záleží na tom, aby byl po všech stránkách nejmodernější,“ řekl Kim Ok-čo. Továrna Hyundai za více než 30 miliard korun by měla začít zkušební výrobu letos v září.