Část manažerů ČEZ prodala své akcie z opcí

Praha - Část manažerů energetické společnosti ČEZ již na pražské burze prodala akcie z dnes uplatněných akciových opcí. Ty jim přiznává akciový motivační program společnosti. Část svých akcií prodal minulý týden i generální ředitel firmy Martin Roman a ředitel divize obchod Alan Svoboda.

Šestice vrcholových manažerů ČEZ dnes na burze cenných papírů prodala celkem 158 tisíc akcií společnosti. Za jeden cenný papír získali 1348 korun. Cena, za kterou akcie získali, byla výrazně nižší. „Cena se odvíjí od ceny na trhu před nástupem manažerů do funkce nebo do zaměstnaneckého poměru. Ten průměr je dán šesti měsíci před jejich nástupem,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Manažeři, kteří pro ČEZ pracují delší dobu, získávají podle něj cenné papíry za zhruba 150 korun, ti nejmladší pak za 700 korun. Například člen Řídícího výboru Bohumil Mazač zaplatí za kus 243 korun.

Přes půl miliardy pro generálního ředitele ČEZu a desítky milionů pro ostatní členy vedení nejsou podle Jana Bubenika, výkonného ředitel personálně-poradenské společnosti Bubenik Partners, jako manažerský bonus standardem. „Je to relativně výjimečná odměna za výjimečný výkon“, dodal Bubenik.

Minulý týden prodal podle webu ČNB část svých akcií z dříve uplatněných opcí i šéf firmy Roman a manažer Svoboda. Roman zpeněžil v pátek 27 177 akcií po 1400 korunách, Svoboda pak 100tisíc akcií po 1402 korunách. O den dříve ještě Svoboda prodal 5000 cenných papírů za 1380 Kč/kus

Uplatnění části akcií z manažerského opčního programu oznámil státem ovládaný ČEZ dnes ráno. Celkem 13 členů vrcholového vedení ČEZ uplatní v lednu opce na 1,378 milionu akcií, což je zhruba 0,23 procenta všech akcií firmy.

Manažeři neplánují však ihned prodat veškeré akcie z uplatněných opcí. „Část akcií budu držet na svém majetkovém účtu, a stejně tak ostatní si nadále ponechají část opcí nebo budou držet minimálně deset procent získaných akcií,“ řekl Roman. „Akciím firmy nadále pevně věřím,“ dodal.

Opční program byl v ČEZ zaveden v roce 2001. Členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Cílem programu je zainteresovat vedení firmy na zhodnocování firmy pro akcionáře. Firma předloni pravidla programu zpřísnila. Nová pravidla omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.