Cena ropy po přechodném růstu prudce klesla

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích dnes zpočátku zpevnily a barel typu West Texas Intermediate (WTI) se dostal nad 98 dolarů. Z části se o růst cen postaraly informace, podle nichž plavidla íránské revoluční gardy provokovala americké lodě v Hormuzském průlivu. Po chvíli ale vliv této zprávy odezněl a cena prudce klesla.

Krátce před 21:00 SEČ stál barel WTI asi 95,10 USD, takže proti závěru z konce minulého týdne zlevnil skoro o tři procenta. Minulý týden ve čtvrtek se cena vyšplhala na rekordních 100,09 USD. Barel severomořské ropy Brent se dnes prodával asi za 94,20 USD.

„Ceny se vydaly vzhůru po zprávě z Íránu, ale když se začalo obchodovat na parketu burzy, zisky jsme odevzdali. Navíc se otepluje, dolar vykazuje známky oživení a jsou zde obavy o ekonomiku,“ shrnul důvody k poklesu ceny analytik společnosti A.G. Edwards Eric Wittenauer. V pátek už měl na pokles cen vliv i nečekaný růst míry nezaměstnanosti v USA.

Ceny dnes oscilovaly ve velmi širokém rozpětí. Barel WTI vystoupil až na 98,40 USD, ale během dne postupně klesl až na 94,47 USD.

Než se objevily zprávy o vyhrocené situaci v Hormuzském průlivu, ceny ropy se snižovaly. Na trhu se totiž rozšířil názor, že že zpomalení růstu americké ekonomiky se promítne do nižší poptávky po ropě. Důvodem byl ale i růst kurzu dolaru a vyšší teploty na severovýchodě USA. Tam se spotřebovává nejvíce topného oleje z celých Spojených států.

O incidentu v Hormuzském průlivu informovala zpravodajská stanice CNN a zprávu později potvrdily americké úřady. Podle nich pět íránských člunů ohrožovalo tři americké lodě a mimo jiné jim vyhrožovalo vysílačkami. Podle Pentagonu šlo o vážný incident a kapitán jedné z amerických lodí už byl připraven na íránské čluny vystřelit.

Vztahy mezi Íránem a Spojenými státy jsou napjaté už delší dobu, převážně kvůli tomu, že Teherán nechce ustoupit od svého jaderného programu.

Američané tvrdí, že Írán může jadernou technologii zneužít k výrobě atomové bomby, což Írán odmítá. Podle obchodníků je ale toto napětí dostatečné na to, aby ovlivnilo mezinárodní trh s ropnou a ropnými produkty.