Světoví bankéři si pochvalovali svou práci

Basilej/Praha - Světová ekonomika by měla pokračovat v solidním růstu, i když se musí vyrovnávat s riziky otřesů na finančních trzích a vysokými cenami komodit. Centrální banky světa jsou zatím spokojeny s výsledky svých zásahů, které měly situaci na trzích zklidnit, a zůstávají v úzkém kontaktu. Řekl to včera na závěr setkání centrálních bankéřů skupiny nejvyspělejších zemí G10 v Basileji předseda skupiny a šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

„Jsme velmi spokojeni se zásahy, k nimž jsme přistoupili,“ řekl Trichet po schůzce v ústředí Banky pro mezinárodní platby (BIS). Minulý měsíc oznámily centrální banky eurozóny, USA, Švýcarska, Británie, Kanady a Japonska koordinované akce, jimiž do bankovního systému přidaly dodatečnou peněžní likviditu. Ve druhé polovině prosince to snížilo tržní úrokové sazby, které předtím výrazně rostly v reakci na prohlubování nedůvěry na úvěrovém trhu.

Finanční trhy zažívají od léta prudké otřesy v důsledku problémů na úvěrových trzích. Ty jsou následkem krize na americkém trhu rizikových hypoték, otřásají světovými bankami a ohrožují rychlý růst světové ekonomiky.