Sarkozy potvrdil zrušení 35hodinového pracovního týdne

Paříž/Praha - Při dnešním brífinku francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že je potřeba hledat vhodnou rovnováhu mezi finančním kapitalismem a sociální ochranou. Potvrdil ale i vůli k avizovanému zrušení kratšího pracovního týdne. Během dvouhodinové tiskové konference v Elysejském paláci nabídl svůj pohled na řadu ekonomických výzev dnešní Francie.

„K celosvětové finanční krizi hodláme zaujmout iniciativu,“ vzkázal směrem k finančním trhům Sarkozy a regulační politiku chce uplatňovat i na evropském poli během francouzského unijního předsednictví. „Není možné, aby Francie jen přihlížela vývoji divokého finančního kapitalismu,“ vzkázal.

Ohlásil také reformu institucí ve smyslu jejich demokratizace, vyslovil očekávání, že letos přestane platit zákon o pětatřicetihodinovém pracovním týdnu, který podle něj podvázal hospodářský růst.

Francouzský prezident je pro rozšíření takzvané G8: „Svět už nelze řídit institucemi minulého století,“ uvedl. Mezi skupinu nejvyspělejších zemí světa by si dle Sarkozyho zasloužily patřit Mexiko, JAR, Brazílie a Indie.

Sarkozy obhajoval rovněž svou tezi, že rozvojovým zemím je třeba v zájmu jejich rozvoje pomáhat zvládnout jadernou energii, pokud možno s francouzskou technologií. „Většina zemí je schopna řídit jadernou energii,“ myslí si.

Novoroční tisková konference byla prvním Sarkozyho velkým veřejným vystoupením od května 2007, kdy usedl do prezidentského křesla. Své zvolení postavil na reformě sociálního státu a striktnější imigrační politice. Na dnešním brífinku ukázal, že s novým rokem přichází i s novými ekonomickými tématy.

Vydáno pod