Zdražování potravin zavání nekalou soutěží

Brno – Antimonopolní úřad chce prověřit zdražování potravin. Nelíbí se mu, že firmy mluví o zvyšování cen příliš detailně a s velkým předstihem. Svým chováním totiž ovlivňují konkurenci. Podle předsedy úřadu Martina Peciny to zavání nekalou soutěží. Úředníci budou zjišťovat, zda se nejedná o uzavření kartelových dohod.

Ceny potravin na pultech obchodů půjdou nahoru – to slýcháme stále častěji především od výrobců pečiva, zpracovatelů masa a mléka. Jako důvody uvádějí například nízkou úrodu a zavedení biopaliv. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže to zavání nekalou soutěží. Jeho předseda Martin Pecina uvedl, že podniky detailně informují o zdražování s velkým předstihem a tím ovlivňují také chování konkurence.

Martin Pecina vysvětluje: „Jestliže někdo dva měsíce nebo měsíc předem oznamuje všem, že bude ceny zvyšovat, není to potom rozhodně proto, aby přilákal zákazníky. Není to běžné obchodní jednání, ale jednání, kterým koordinuje svůj postup s jinými výrobci.“

Úředníci nyní budou prověřovat, zda firmy neuzavřely kartelové dohody. Pokud zjistí nějaké pochybení, jsou připraveni udělit soutěžitelům vysoké pokuty.