Slovenská televize Joj dostala pokutu za zesměšňování Vatikánu

Bratislava - Slovenská soukromá televize Joj musí zaplatit pokutu dva miliony slovenských korun (v přepočtu přibližně 1,6 milionu Kč) za reportáž, ve které zaznělo několik ironických poznámek na adresu Vatikánu. Rozhodla o tom dnes slovenská rada pro vysílání. Červnová reportáž o přikázáních pro řidiče podle rady znevažovala náboženské cítění diváků a nebyla objektivní.

Reportáž si vzala na mušku vatikánský dokument s deseti doporučeními, jak aplikovat křesťanskou lásku k bližnímu i na silnicích. Reportér zesměšňoval desatero přikázání, podle kterého církev doporučuje být zdvořilý nejen při policejní kontrole, nekupovat si auta jako symboly bohatství a moci a nepoužívat je ke smilnění. „Ve Vatikánu mají dva kilometry silnic a poslední dopravní nehodu zaznamenali přibližně před půldruhým rokem. Faráři jsou tedy ti nejlepší experti,“ ironicky komentoval reportér.

„Touto kritikou znevažovali i věřící a jejich víru,“ odůvodnil rozhodnutí kancléř rady Ľuboš Kukliš. Rada podle něj sáhla po vyšší pokutě, protože porušování lidské důstojnosti na obrazovce Joj se stupňuje. Rada televizi rovněž vytkla, že nezajistila pluralitu názorů a objektivnost informací, protože chybělo vyjádření jakéhokoliv zástupce církve. V příspěvku chyběly i souvislosti a bližší vysvětlení „desatera pro řidiče“. Mluvčí televize Joj Tatina Títhová se k vznesené kritice odmítla vyjádřit.

Trest pro stanici Joj ale není první, který slovenská rada kvůli zesměšnění církve udělila. Loni potrestala televizi Markíza pokutou 400 tisíc Sk (313.000 Kč) za reportáž, ve které zesměšnila jistého faráře. Reportérka vybavená skrytou kamerou se v ní vydávala za farnici se sexuálními problémy a duchovního žádala o radu.