Říman nevyloučil další omezení investičních pobídek

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes nevyloučil další omezení či úplně zrušení investičních pobídek pro investory z oboru zpracovatelského průmyslu. Státní podpora by poté podle Římana směřovala hlavně do projektů zaměřených na výstavbu technologických center či oblast strategických služeb. Podmínky pro udělování investičních podmínek již loni zpřísnila novela zákona, podle které mají nyní podporu dostávat především technologicky náročné provozy.

„V průběhu letošního pololetí vyhodnotíme dopad novely na charakter poskytovaných investičních pobídek. Nechci předbíhat, ale domnívám se, že výsledkem bude rozhodnutí o dalším utlumení programu investičních pobídek do zpracovatelského průmyslu, respektive jeho úplné zrušení. Chtěli bychom více podpořit technologická centra a strategické služby,“ řekl dnes novinářům Říman.

Ke zrušení investičních pobídek vyzvala ministra loni v září Hospodářská komora. Říman tehdy reagoval, že s tímto názorem souhlasí, podle něj ale úplné zrušení investičních pobídek neumožňuje aktuální rozložení politických sil. Systém investičních pobídek začal být trnem v oku zejména menším českým podnikům, kterým se nelíbí, že stát tímto způsobem zvýhodňuje velké zahraniční investory.

Jiný názor než komora má Svaz průmyslu a dopravy, který se zrušením investičních pobídek bez analýzy dopadů nesouhlasí. Investiční pobídky jsou po několika novelizacích zákona přístupné nejen velkým a novým firmám, ale i nynějším investujícím již od 100 milionů Kč, upozornil generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Vliv pobídek na hospodářský růst a vývoz je podle něj nesporný, bez něho by česká ekonomika neměla velké investiční projekty, které by naopak zakotvily u konkurentů, a růst průmyslu by nedosahoval historických hodnot.