Cena zlata vzrostla na nový rekord nad 890 USD za unci

Tokio/Londýn - Cena zlata vzrostla druhý den za sebou na nový rekord. Investiční fondy za zlato utrácejí vysoké částky; cena zlata v Tokiu dosáhla v jednu chvíli 891 dolarů za unci, a překonala tak předchozí maximum 881,10 USD z úterý.

„Zlato roste. Fondy vkládají peníze do těch finančních trhů, které si vedou dobře, když akcie klesají,“ uvedl v Tokiu analytik společnosti Kanetsu Asset Management. „Rychlost, s níž zlato stoupá, je velmi vysoká, ale trh se soustředí na to, aby se zlato v krátké době dostalo na 900 dolarů,“ dodal.

Nákupní zájem o zlato zesílil, když cena termínových kontraktů v Tokiu dosáhla nejvyšší úrovně od března 1984. Na nové maximum zlatu pomohl i začátek termínových obchodů na burze v Šanghaji. Obchodování v Londýně pak zahájila cena zlata na 889,90 USD za unci, a proti předchozímu závěru z New Yorku tak stoupla o více než deset dolarů.

Se zlatem se na nový rekord 1554 dolarů za unci dostala i platina. Proti maximu z minulého pátku posunula svou nejvyšší laťku o dolar.

Obchodníci připomínají, že investiční fondy vkládají peníze do zlata a dalších komodit a očekávají vysokou návratnost. Za minulý rok zlato podražilo o více než 30 procent, což byl jeho nejvyšší jednoletý nárůst od roku 1979, připomněla agentura Reuters.

Vydáno pod