ČR podpoří volný obchod s geneticky modifikovanými potravinami

Praha – Česká republika podpoří volný obchod s geneticky modifikovanými odrůdami potravin. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Evropská unie musí do 11. ledna umožnit podle rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO) dovoz upravovaných potravin, v opačném případě jí hrozí mezinárodní sankce.

„Budeme podporovat, aby byl v rámci EU obchod se schválenými geneticky modifikovanými potravinami otevřený. Pokud by chtěly ostatní členské země omezit obchodování s nimi, bude ČR vystupovat proti tomuto zákazu,“ podtrhl Gandalovič. Pokud bude ale chtít některá členská země unie omezit pěstování geneticky upravených odrůd na svém území, nebude Česko nic namítat.

Unie praktikovala moratorium na dovoz upravovaných potravin v letech 1998 až 2004, ale i po tomto datu fakticky blokovala dovoz těchto komodit. Některé členské země unie omězují dovoz geneticky modifikovaného jídla i dále vlastními zákazy. Patří mezi ně například Francie, Itálie, Rakousko, Polsko a Řecko. Navíc proti nim ostře vystupují ekologové, kteří poukazují na rizika pro člověka a životní prostředí.

Negativní postoj Evropské unie ke upravovaným potravinám se odráží i v nízkém počtu povolených odrůd. Komerčně se zatím pěstuje pouze kukuřice odolnější proti škůdci zavíječi. Česko bylo loni s osazenými 5000 hektary jejím třetím největším producentem v EU po Španělsku (70.000 ha) a Francii (20.000 ha). Zatímco v USA trvá schvalování geneticky upravené odrůdy průměrně 15 měsíců, v EU je to deset let.

V listopadu 2006 WTO nařídila unii uvolnit do jednoho roku režim dovozu geneticky modifikovaných potravin, později tento termín prodloužila do letošního 11. ledna. V případě nedodržení rozhodnutí Světové obchodní organizace hrozí unii žaloby ze strany dovozců ze zemí Severní i Jižní Ameriky.