OSN: Světové ekonomice hrozí recese

New York - Hospodářský růst ve světě letos sice nejspíš zpomalí jen mírně na 3,4 procenta z loňských 3,7 procenta, přesto výrazně však vzrůstá nebezpečí, že globální ekonomika upadne do recese. Uvedla to dnes OSN ve výroční zprávě o světové ekonomické situaci a jejích vyhlídkách pro letošní rok. Pokud se potvrdí spekulace o propadu americká ekonomika do recese, mohlo by to vyvolat globální stagnaci a růst by se zpomalil až na 1,6 procenta, varovala OSN.

„Největší nejistota pro rok 2008 vychází z americké ekonomiky,“ píše se ve zprávě. „Další zpomalení největší ekonomiky světa zasáhne tvrdě řadu chudších zemí, protože oslabí světový obchod a zastaví trend nárůstu cen komodit.“

Prozatím však OSN předpovídá, že americká ekonomika letos poroste o 2 procenta, tedy jen o málo méně než loni. Pokud však bude akcelerovat propad cen bydlení, může to růst v USA úplně zastavit, varovala OSN. Světové ekonomice pak bude hrozit upadnutí do stagnace. Krize na trhu bydlení v USA již ochromila úvěrové trhy a projevuje se negativně v globálním finančním systému. Spouštěčem globální recese by mohl být i prudký pokles kurzu dolaru a výrazné oslabení amerického trhu práce.

Důsledkem recese v USA by byl propad poptávky po dovozech, který západní Evropa a Japonsko nebudou schopny pokrýt. „Recese v USA bude mít dominový efekt, kdy nejprve zasáhne export z Číny, Evropy a Japonska, což pak sníží i poptávku těchto zemí po dovozech z rozvojového světa,“ podtrhla OSN.

Prozatím je podle OSN světová ekonomika nadále silná a roste prakticky celý svět. Expanzi o více než tři procenta na hlavu ročně zažívá nyní více než 100 zemí. Například v Africe, která z vysokých cen komodit těží nejvíce, vystoupilo loni růstové tempo na téměř šest procent. OSN přiznala, že její loňská prognóza světového růstu byla příliš pesimistická, když odhadovala růst za rok 2007 na 3,2 procenta, tedy o 0,5 procentního bodu horší než skutečně byl.