Indická Tata představila superlevné auto Nano

Dillí - Indická společnost Tata Motors představila svůj superlevný osobní automobil, který by měl pro masový automobilismus v Indii být podobným impulzem jako v poválečné Evropě Volkswagen Brouk nebo Fiaty 500 a 600. Model Nano se začne prodávat během tohoto roku za 100.000 rupií, tedy asi 45.000 korun.

Dlouho očekávaný nejlevnější automobil světa předvedl na autosalonu Auto Expo v Dillí šéf společnosti Ratan Tata. Firma slíbila konkrétní cenu již před pěti lety, i když tehdy byly ceny surovin mnohem nižší. „Slib je slib,“ prohlásil Tata.

Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback, jehož základní verze bude mít motor o obsahu 624 kubických centimetrů. Cena vozu bude téměř o polovinu nižší než dosud nejlevnější vůz na zdejším trhu, Maruti 800, a jen dvakrát vyšší než základní cena motorky o obsahu 100 kubických centimetrů.

„Dnes máme vskutku auto pro veřejnost, které je cenově dostupné, postavené tak, že splňuje bezpečnostní požadavky a emisní normy, přičemž je palivově efektivní,“ zdůraznil při úvodním ceremoniálu Tata. Spotřeba nejlevnějšího světového vozu je asi pět litrů benzinu na 100 kilometrů. Do budoucna firma plánuje vytvoření dieselové verze.

Společnost Tata Motors je původně producentem nákladních vozů a osobní automobily vyrábí teprve deset let. O jejích ambicích svědčí i to, že je největším kandidátem na koupi britských luxusních značek Jaguar a Land Rover od americké firmy Ford.