Kvůli ochraně před povodněmi bude možné vyvlastnit pozemky

Praha – Bojovat proti nebezpečí povodní bude daleko snazší. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Stojí za tím připravovaná novela vodního zákona, která by měla umožnit vyvlastnění některých pozemků, nezbytných pro efektivní ochranu dalšího majetku před velkou vodou.

„Bojovat proti povodním je daleko lepší v horních částech toků, kde nežije tolik lidí a kde je možné vlastně rozlít vodu na nějaká pole a podobně, než abychom stavěli nějaká betonová koryta uprostřed měst. To je daleko dražší,“ argumentoval Gandalovič. Vláda teď proto hledá místa pro tzv. řízený rozliv vody. Často ale naráží na nepřekonatelný odpor vlastníků pozemků. Nový zákon by měl v budoucnu v takovém případě umožnit vyvlastnění pozemku.

Institut řízeného rozlivu je v české legislativě zakotven již řadu let, v praxi je však jeho využití velmi obtížné. „Nepoužívá se proto, že vlastníci v těch územích, kde by to bylo potřeba, pochopitelně nemají příliš velký zájem na tom, aby svá pole nechali k dispozici k rozlivům,“ vysvětlil ministr. Pokud bude mít vláda lepší vyjednávací pozici, mohla by předejít podobným problémům například v oblasti Lipníka nad Bečvou a pomocí řízeného rozlivu tak ochránit před povodněmi střední Moravu.

I po schválení zákona se bude ministerstvo zemědělství podle Gandaloviče s vlastníky pozemků snažit primárně dohodnout. Napomáhat jim v tom bude systém kompenzací. „V případě, že dojde k řízenému rozlivu, dostanou vlastníci od státu plnou náhradu úrody i kvality té půdy, kterou řízený rozliv poškodí,“ zdůraznil.