Padělky se mění od luxusu ke zboží běžné spotřeby

Brusel - Struktura padělaného zboží se mění - od luxusních výrobků typických pro 80. léta se nyní mnohem víc zaměřuje na předměty běžné spotřeby: léky, DVD či potraviny. Třeba u DVD může cena, za níž jsou prodávány, být i víc než tisíckrát vyšší než výrobní náklady. Ještě markantnější to je pak prý u léků. Vyplynulo to z dnešní tiskové konference zástupců Světové celní organizace a belgické celní správy.

Noël Colpin z belgické celní správy odhadl, že padělky v rámci světového obchodu představují sedm až deset procent jeho obratu. To přitom činí nějakých 350 miliard eur (tedy asi devět bilionů korun).

Pro padělatele cigaret podle něj k zisku stačí, když se mu na trh podaří dostat jen jeden z deseti kontejnerů. Výrobní náklady na tabletku falešné viagry prý v některých zemích dosahují jen asi 0,05 dolaru (zhruba 90 haléřů), avšak pokud se je padělatelům podaří dostat na oficiální trh (cena kolem deseti dolarů), může jejich marže činit až 20.000 procent. Na internetu jsou nabídky na prodej falešné viagry kolem tří dolarů.

Právě internet tvoří společně s celkovou globalizací jednu z hlavních překážek, které celní orgány v rámci boje s paděláním čelí. Podle Colpina jde o zónu volné výměny zboží, v níž lze jen velmi složitě padělatele „dopátrávat“. „Internet je zónou bez celníků i policie,“ poznamenal.

„Jsme v opravdové válce. A zatím v ní ztrácíme,“ prohlásil Christophe Zimmerman ze Světové celní organizace. Počet zabavených padělků sice neustále narůstá, avšak „zlepšují se“ i padělatelé. Zimmerman například poznamenal, že ač jeho sdružení zahrnuje přes 170 států, tak asi šest desítek z nich má v řadě oblastí velmi nedokonalé zákony. „Těchto děr pak umí padělatelé výborně využívat,“ dodal.

Jako příklad toho, před jak složitý problém jsou celníci postaveni, také uvedl, že zatímco na světě je zhruba kolem jednoho milionu celníků, tak jen poštovních balíků ročně na světě je hned několik miliard. Právě obyčejné balíky přitom často padělatelé nyní používají při zasílání padělaných léků a DVD.

Dnešní tiskovou konferenci úřady pořádaly u příležitosti likvidace asi 3300 lahví šumivého vína pocházejícího ze Spojených států, které na sobě neoprávněně neslo označení „Champagne“. Pravé „šampaňské“ je chráněno geografickými ochrannými známkami a může pocházet pouze z oblasti Champagne ve Francii. Belgické úřady ale před pár dny zadržely zásilku amerického vína s tímto označením, které mělo směřovat do Nigérie. Dnes pak tuto zásilku zničily.

Zástupci celních úřadů navíc novinářům na konferenci představili hned desítku dalších podobných „šampaňských“ pocházejících z řady dalších zemí světa, které organizace zadržely při zátazích při předchozích letech.