Vědci i průmyslníci se sejdou na Inovačním fóru

Praha – V Praze se dnes koná Inovační fórum 2008, které se bude věnovat systému podpory výzkumu a inovací, hodnocení výzkumu a způsobu jeho financování. Hovořit se bude také o odstraňování bariér znemožňujících efektivní spolupráci mezi výzkumnými institucemi a podnikovou sférou a vytváření příznivého prostředí pro hledání nových inovačních možností. Diskusí se zúčastní téměř 100 významných inovačních aktérů z akademické a průmyslové sféry i z veřejné správy z České republiky i ze zahraničí.

Cílem Inovačního fóra 2008 je podle první místopředsedkyně Rady pro výzkum a vývoj Miroslavy Kopicové hledání nové konkurenční výhody, která by České republice vyvážila ztrátu přednosti v podobě nízkých cen v předchozím desetiletí. „Nyní se dostáváme do situace, kdy se naší ekonomice daří, přestáváme být levnou zemí a musíme najít jiné konkurenční výhody. Ty konkurenční výhody, o které usilují všechny vyspělé země, se odehrávají na poli nejvyšších kvalifikací, nejlepších technologií a samozřejmě jsou postaveny na špičkovém výzkumu,“ vysvětlila Kopicová.

Odborníci a vědci trvají na tom, že Česká republika dosahuje dobrých výsledků v oblasti základního výzkumu, uspokojivé jsou i výsledky v oblasti registrace patentů. Vynálezy se však následně dostatečně neprosazují v průmyslu. V rozhovoru pro ČT to potvrdil ředitel sekretariátu Rady pro výzkum a vývoj Marek Blažka: „To, co se nám zatím vůbec nedaří a čím se ty peníze, které se do těch předchozích částí dávají (letos je to 23 miliard korun) vracejí, jsou inovace, tj. zavádění do výroby.“

Profesor Cambridgeské univerzity Rudolf Haňka vidí nedostatky české vědy a inovačního prostředí spíše ve vzdělávacím systému, především ve spolupráci vysokých škol se soukromým sektorem a ve způsobu, jakým si školy vybírají své vědecké kapacity. „Já vidím problém v tom, že univerzitní zákon umožňuje stát se profesorem jen stávajícím akademikům. Já jsem napsal, že velmi často se mění pouze ta vizitka na dveřích – z inženýra se stane docent, z docenta se stane profesor – ale on se nikdy nikam vlastně nepodíval. Nepřináší se nová krev,“ popsal jádro problému.

Inovační fórum 2008, na kterém se bude o výše zmíněných otázkách diskutovat, je součástí vládního projektu VIVAT, který v listopadu loňského roku vyhlásil premiér Mirek Topolánek. Iniciativa se zaměřuje především na podporu vědy a výzkumu, inovací a jejich aplikací do výsledné technologie.

Vydáno pod