Madeta se zemědělci nedohodla; jednání budou pokračovat

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta se na dnešním jednání se svým největším dodavatelem Mlékařským a hospodářským družstvem Jih nedohodla na ceně za dodávky mléka. Obě strany se nicméně domluvili, že budou v jednáních pokračovat za týden. Zemědělci také připustili, že by dodávky mléka nemuseli ukončit v březnu, jak původně avizovali.

„Jednání bylo oboustranně vstřícné. Mlékařské družstvo nepočítá s tím, že by jakékoliv množství mléka odsunulo z Madety, chceme se domluvit. Vyměnili jsme si smlouvy, které předpokládáme, že bychom mohli akceptovat,“ uvedl pro ČTK po jednání místopředseda družstva Zdeněk Houška.

Dohoda je životně důležitá pro dva provozy Madety - ve Strakonicích a v Českých Budějovicích. Před jejich uzavřením varovala firma poté, co jí družstvo koncem prosince vypovědělo kvůli nízkým výkupním cenám smlouvu.

Pokud by k dohodě nedošlo, dodávalo by Zemědělské družstvo mléko pravděpodobně do mlékárny v německém Chamu. Ta mu nabízí o 1,40 korun za litr vyšší výkupní cenu. Generální ředitel Madety Milan Teplý za tím vidí konkurenční boj. Německá mlékárna podle něj nemá v České republice jiného většího konkurenta než Madetu. „Dlouhodobý obchodní partner vypověděl smlouvu v situaci, kdy celoročně platí Madeta nejvyšší ceny v České republice za mléko. Na tom je něco zvláštního. Jedná se o oslabení Madety a mě je líto, že v tom hraje roli český dodavatel.“ řekl v rozhovoru pro ČT před jednáním.

Viceprezident agrární komory ČR Pavel Novotný tento argument rázně odmítá. Podle něj zemědělcům nejde o to, aby za každou cenu vyvezli mléko do zahraničí, ale spíše o dosažení lepší pozice při vyjednávání s českým výrobcem. „Zemědělci nikde neřekli, že chtějí všechno mléko vyvážet do Německa, ba naopak, chtějí se dohodnout s Madetou,“ dodává. Zdůrazňuje však, že případný kompromis musí být oboustranný.

Vedení Madety neskrývá, že nechce dopředu vázat ceny pro rok 2008. Po loňském prudkém nárůstu totiž začíná cena za mléko v rámci evropského trhu v průměru stagnovat nebo dokonce klesat. „Zemědělci nechtějí jednat o ceně, ale o tvorbě ceny, aby se neopakovala ta situace, že cena roste a čeští zemědělci to pocítí až s velkým odstupem,“ připouští Novotný.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih dodává Madetě 650.000 litrů mléka denně. Celkově firma zpracovává asi 1,5 milionu litrů za den. Případným uzavřením strakonického a českobudějovického závodu by podle mlékárny nemělo o práci přijít víc než 200 lidí. Většinu zaměstnanců by totiž firma převedla jinam.