V Německu svítá naděje na minimální mzdu

Berlín - Zavedení minimální mzdy pro všechny zaměstnance v Německu je pravděpodobnější, než se dosud zdálo. Podle deníku Bild už ministr práce Olaf Scholz připravil příslušný návrh zákona, který je však zatím "tajný". Spor o možné zavedení minimální mzdy přitom dosud zmítal vládní koalicí, kterou tvoří křesťanské strany (CDU/CSU) spolu se sociálnědemokratickou stranou (SPD), jejímž členem je i Scholz.

Podle Bildu by mohli z uzákonění spodní hranice výdělku profitovat lidé s nízkými příjmy ještě letos. Ministr Scholz přitom údajně chce návrh legislativní úpravy předložit kabinetu už příští týden.

V Německu se přitom zdlouhavě rodila i dohoda mezi koaličními stranami o minimálních mzdách pro pošťáky, kterou nakonec parlament schválil koncem minulého roku. Křesťanští demokraté přitom varovali, že rozšíření spodní hranice mezd i na další branže by vyvolalo výrazné zvýšení nezaměstnanosti.

„Tam, kde se vyskytuje mzdový dumping a nejsou strany tarifního vyjednávání, by se mohl o minimální mzdy postarat stát,“ připustil podle Bildu nejmenovaný expert na sociální politiku z CDU.

V odvětvích, kde se mzdy odvíjejí od kolektivních smluv, má být ustanovenío minimální mzdě včleněno do stávajících zákonů. Kvůli ostatním branžím by se musel novelizovat zákon o minimální pracovních podmínkách.

Šéf parlamentní frakce SPD Peter Struck ve čtvrtek prohlásil, že zhruba deset odvětví projevilo zájem na začlenění do zákona o vysílání pracovníků, který dnes stanoví minimální mzdy například ve stavebnictví. Podle něj je platí určitá spodní hranice mezd i pro pracovníky, které do Německa vysílají zahraniční firmy. Struck vyjádřil naději, že změny by mohli zákonodárci schválit ještě do letních parlamentních prázdnin.

Minimální hrubá měsíční mzda je stanovena ve většině zemí Evropské unie včetně České republiky. Nejvyšší je v Lucembursku (1570 eur, přes 40.000 korun), nejnižší v Bulharsku (v přepočtu necelých 2400 korun). V České republice je stanoveno 8000 korun za měsíc pro zaměstnance odměňované měsíční mzdou a 48,10 korun za každou odpracovanou hodinu pro pracovníky placené od hodiny.