Dluhy evidované sdružením SOLUS přesáhly 11 miliard

Praha – Dlužníci evidovaní v systému Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům (SOLUS) dluží téměř 11,3 miliardy korun. Za posledních 7 měsíců vzrostly pohledávky zhruba o 2,8 miliardy korun. O 53 procent se ale také zvýšil počet dotazů na ověření platební morálky potenciálních klientů. Celkem jich sdružení vyřídilo 3,012 milionu.

SOLUS shromažďuje údaje o dlužnících ve dvou systémech – Registru FO, kde jsou vedeny záznamy o běžných spotřebitelích, a Registru IČ, který uchovává údaje o nesplacených pohledávkách za podnikateli a právnickými osobami. Podmínkou pro zanesení údajů do příslušného registru je nesplnění závazků vůči některému ze členů sdružení.

Mezi členy organizace, kteří mohou využívat možnosti registru SOLUS, v současnosti patří 25 společností. „Služeb naší společnosti využívají zejména mobilní operátoři jako je T-Mobile, O2 či Vodafone nebo bankovní domy - Komerční banka, ČSOB – a nebankovní finanční instituce, jako je Cetelem nebo Homecredit,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24 tajemník sdružení Jan Stopka

V současnosti obsahuje systém SOLUS 907 záznamů o 582 tisících spotřebitelů, kteří měli v uplynulých třech letech problém se splácením dluhů. „Ne všichni lidé, kteří mají záznam v registru jsou klasičtí neplatiči. Někteří pouze jednou či dvakrát nesplatili nějakou splátku, mají tedy spíše nepořádek ve svých financích, ale nejsou typickými dlužníky,“ nastínil analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Vydáno pod