Počítačové viry jsou stále rychlejší a nebezpečnější

Praha – Na napadení počítače virem nebo škodlivým programem je potřeba stále méně času. Od roku 1999 se doba nutná k útoku zkrátila stonásobně. Klasické viry navíc stále ve větší míře nahrazují tzv. exploity, které nejsou zaměřené na poškození dat uživatele PC, ale spíše mají vést k obohacení svého tvůrce.

Klasiké viry, které způsobí chaos v napadeném počítači, jsou na ústupu. Loni jejich podíl na celkovém objemu škodlivých programů činil pouhých 15 procent. Stále více je nahrazují exploity. Mezi jejich největší útoky v roce 2007 patřily infiltrace stránek americké baseballové ligy, centrální banky Indie nebo webu zpěvačky Alicie Keys. Nevyhnula se jim ani síť Facebook, na které uživatelé internetu sdílí obrázky.

Optimistické nejsou ani prognózy odborníků na příští rok. „Útoků bude přibývat s tím, jak porostou počty uživatelů. Budou používat i nové metody,“ varoval šéfredaktor Digitálně.cz Jiří Sládek. To ale není dobrá správa především pro firmy, které již nyní vynakládají na obranu před nebezpečným softwarem stovky milionů korun.

Vydáno pod