Češi zaplatí ročně za přípravky na hubnutí až miliardu korun

Praha – Češi ročně podle odhadů utratí až miliardu korun za hubnutí. A právě teď, krátce po Vánocích, mají obchodníci i fitness centra největší žně. Víc než polovina lidí v Česku má nadváhu nebo jsou obézní. Způsoby, jak to řeší, ale nejsou podle odborníků často ani zdravé, ani ekonomické.

V touze po štíhlejší linii zaplatí lidé tisíce korun za odtučňovací čaje, všelijaká koření, zázračné pilulky nebo dokonce čokolády, po kterých se hubne. Často ale zbytečně. „Lidé pevně věří, že některá náplast na pokožku nebo třikrát denně doplněk stravy jim pomůže do 14 dnů zhubnout,“ říká hlavní hygienik Michael Vít. Ivana Málková z organizace Stop obezitě dodává, že v takových případech zhubne jenom peněženka zákazníků. Přípravky stojí kolem 500 až 2 000 korun.

Ostatní Evropané jsou na tom podobně. Třeba Rakušané utratí za hubnutí 5 miliard ročně. Stále oblíbenější jsou přitom potravinové doplňky a dietní nápoje. V roce 2007 prodala Společnost Diet Plus 500 000 výrobků za zhruba 60 milionů korun.

Víc muziky za míň peněz dokáže ale například odborník na výživu. Jedno sezení, během kterého ušije zákazníkovi jídelníček na míru, vyjde na tři stovky až tisícovku. A to většinou stačí.

Vedle zázračných preparátů ale pořád existují tradiční formy hubnutí, mezi které patří pohyb. Češi stále více vyhledávají fitnesscentra. „Zrovna teď v lednu máme víc lidí, kteří vyhledávají osobní trenéry. Jsou ochotni investovat do svého zdraví,“ tvrdí trenér Roman Lejčko.

Tři návštěvy v posilovně do týdne stojí za měsíc zhruba osm set až tisíc korun. Ale jde to i skoro zadarmo. Jenže na to jsou Češi líní, pohybu obětují méně než desetinu volného času. A doplácí na to i evropské rozpočty, zdravotní péče pro obézní obyvatele Evropy stojí víc než 80 miliard eur za rok. Podle Michaela Víta by se v případě, že by ubylo obézních lidí, ušetřilo na nákladech na zdravotní péči.

O moc lépe na tom nejsou ani ve Spojených státech, obézní člověk je stojí o 37 procent víc než člověk s normální váhou. Na obezitu tam ročně padne 75 miliard dolarů.