Infotherma představí nové trendy v ekologické výrobě energie

Ostrava – V Ostravě dnes začíná výstava ekologického vytápění, úspor energie a využití obnovitelných zdrojů Infotherma 2008. Součástí exhibice bude také vyhlášení výsledků čtvrtého ročníku Solární ligy ČR, která je soutěží měst a obcí ve vybavenosti solární technikou.

Na výstavě Infotherma se tradičně prezentují firmy zabývající se úsporami energie a jejich realizací a organizace, které se věnují možnostem využití obnovitelných zdrojů energie. Exhibici doplňuje řada odborných seminářů věnovaných například energetickému využití zemědělských produktů nebo výstavbě bioplynových stanic.

Výstava představí rovněž vítěze Solární ligy 2008. „Již po čtvrté zůstává mistrem v hlavní kategorii obec Rusava na Zlínsku díky svému pětisetmetrovému systému na koupališti. V kategorii velkoměst jedno z předních míst získá Ostrava,“ zmínil v rozhovoru pro ČT24 některé solární mistry Karel Merhaut, místopředseda Ligy ekologických alternativ, která soutěž pořádá.

Letošní rok se podle Merhauta nesl ve znamení bouřlivého rozvoje solárních elektráren. Napomohlo tomu důsledné uplatňování zákona na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a stanovení garantované ceny ekologické energie.