Volkswagen popřel, že chce vyrábět Up! v nové továrně v ČR

Berlín/Detroit - Automobilový koncern Volkswagen popřel informace, že chce postavit novou továrnu na výrobu malého automobilu pod označením Up! v severočeském Vrchlabí. Ve svém posledním vydání to uvedl německý motoristický magazín Auto, Motor und Sport. Mluvčí koncernu Andreas Meurer řekl, že by Volkswagen model Up! chtěl vyrábět v některé z evropských továren patřících Volkswagenu. Rozhodnutí o tom, kde to bude, ale podle něj je ještě daleko.

„To, co napsal magazín Auto, Motor und Sport, je špatně,“ řekl Meurer. Dodal, že všechny evropské továrny patřící Volkswagenu projevily zájem malý automobil se záďovým motorem pro VW vyrábět. „Bude to někde v Evropě, ale nepadlo žádné rozhodnutí, ve které ze současných továren to bude,“ řekl Meurer. Podle něj by jednotlivé automobilky případně mohly vyrábět i vlastní verzi automobilu na bázi Up!

Německý magazín píše, že kompletně nová továrna by stála vedle současného závodu, kde Škodovka vyrábí Octavie. V nové hale by se prý vyráběl výhradně model Up!

Takové plány dnes popřel i starosta Vrchlabí Jan Sobotka, podle nějž výstavbu nového závodu neumožňuje ani územní plán města.

Škoda Auto dosud uváděla, že chce do roku 2010 ve Vrchlabí čtyřnásobně rozšířit montážní halu, více než trojnásobně zvětšit svařovnu a postavit úplně novou lakovnu.

Loni v září Škoda oznámila, že z Vrchlabí mnohamiliardovou investicí udělá plnohodnotný závod, který se bude ucházet o výrobu nových vozů. Model Up! koncern Volkswagen představil na posledním frankfurtském autosalonu.

Podle informací Auto, Motor und Sport chce Volkwagen dosáhnout roční produkce 700.000 malých automobilů ze své rodiny nových malých vozů (New Small Family). Zhruba 500.000 z nich má nést značku Volkswagen a dalších 75.000 až 100.000 kusů by prý bylo vyráběno pod značkami Škoda a Seat. Jejich sériová výroba se má rozběhnout nejdříve koncem roku 2010.