Nigérie žaluje tabákové společnosti

Abuja/Praha – Nigérie žádá zhruba 44 miliard amerických dolarů za náklady, které státní zdravotnictví vynaložilo na léčení chorob způsobených kouřením. Žaloba u místního soudu obviňuje výrobce cigaret z ovlivňování mladistvých. Podobný soudní spor je známý ze Spojených států.

Tabákové koncerny British American Tobacco, International Tobacco a Phillip Morris jsou dle nigerijské vlády zodpovědné za vysoké náklady státního zdravotnictví. „Žalované společnosti ale nejsou ochotny akceptovat příslušnost místního soudu k řešení žaloby v předběžném řízení o projednání přípustnosti žaloby,“ objasnil současný vývoj právník a ekonom Václav Sládek. Soud byl hned v prvním slyšení odročen, zástupce žalované společnosti Phillip Morris se vůbec nedostavil. Procesní průtahy mohou brzdit soud i několik měsíců.

Podobný soudní spor probíhá už od roku 1999 ve Spojených státech, objevila se již řada dílčích rozhodnutí. „Nigérie si tak zřejmě nechala ušít na míru procesní postup právě dle americké zkušenosti,“ myslí si Sládek. „Nigerijská vláda by se tak mohla svézt na zámořské vlně a v případě precedentních rozhodnutí z USA usilovat třeba i o tiché narovnání,“ doplnil.

„Nigerijská vláda bude mít plné ruce práce s obhájením vlastní aktivity v oblasti financování nákladů spojených s léčbou respiračních onemocnění způsobených následky kouření, naopak silným trumfem nigerijské vlády by bylo prokázání nebezpečné reklamy, která by byla způsobilá ovlivnit zejména mládež,“ nastínil šance jednotlivých stran Sládek.