Kalousek oznámil výhledy ministerstva, daně chce 10 let beze změny

Praha - Ministerstvo financí (MF) ohlásilo několik pozitivních zpráv, které potěší státní pokladnu. Celkový účetní výsledek státu by měl v následujících letech předčit optimistické plány, sníží se počet úředníků na ministerstvu a vláda tak dostojí volebním slibům. V rozhovoru pro novináře mluvil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) i o nutné časové konzistenci daňových zákonů a představil také návrh loterijního zákona.

Závěrečné účty předčí odhady

Státní rozpočet by mohl pravděpodobně v letošním roce i následujících letech skončit s nižším deficitem, než ministerstvo financí (MF) naplánovalo, konkrétní údaje Kalousek neuvedl. Ani předpokládané snížení růstu ekonomiky by nemělo hospodaření státu zhoršit. „Mírné snížení hospodářského růstu již bylo zohledněno v přípravě střednědobých rozpočtových dokumentů,“ uvedl ministr.

Loni hospodaření státu skončilo s deficitem 66,4 miliardy korun proti původně plánovaným 91,3 miliardy korun. Důvodem byly především vyšší příjmy a dobrý vývoj ekonomiky. Na letošní rok úřad naplánoval deficit téměř 71 miliard korun. Podle schváleného střednědobého výhledu zatím MF počítá v letech 2009 a 2010 se schodkem 72,7 miliardy, respektive 73,5 miliardy korun.

Teoreticky by lepší výsledky vývoje veřejných financí mohly podle Kalouska změnit i názor na přijetí eura. „Ale přijetí eura záleží i na dalších okolnostech, třeba na strukturálních aspektech ekonomiky,“ uvedl.

V poslední době diskutovaný příspěvek na stavební spoření ministerstvo v současnosti rušit nehodlá. „Systém se nesmí zhroutit,“ upozornil Kalousek.

Za jednu z priorit svého vládnutí označil Kalousek novelu loterijního zákona. Návrh akcentuje především ochranu dětí a mladistvých. Upravit legislativu pro loterie a sázkové hry je podle Kalouska obtížné, protože se zde prolínají všechny klíčové instituty a formy činnosti v oblasti správního práva zahrnující státní správu i samosprávu. Složitou je také specifická povaha herního průmyslu spočívající v objektivním rozporu mezi rizikem, které povolené hry představují, a generováním prostředků na veřejně prospěšné účely z nich. „Vybalancování rizika a prospěšnosti je tím největším problémem,“ poukázal na důvod odmítnutí už dvou návrhů Kalousek.

Počet úředníků bude stabilně klesat

Počet zaměstnanců náležících pod MF, tedy například finančních nebo celních úřadů, by se měl v letošním roce snížit o tři procenta. Stejný pokles by měl následovat i v dalších letech. O práci tak letos přijde zhruba 800 lidí z celkového počtu asi 26 000 zaměstnanců.

Propouštění souvisí s plány , podle kterých by do roku 2010 mělo zaniknout na 9 000 míst ve státní správě. Pokud by ministerstvo snížilo počty zaměstnanců, mohlo by si dovolit růst platů až o 4,5 %.

Stejné daně nejméně deset let

„Nový zákon o dani z příjmu je připravován tak, aby se nemusel měnit alespoň příštích 10 až 15 let. Cílem zákona je především zjednodušení celého daňového systému,“ řekl Kalousek.

„Hlavním cílem změny daní z příjmů je nastavení a maximální zjednodušení systému zdaňování příjmů v budoucnu a tím zaručit stabilitu podnikatelského prostředí,“ uvedl ministr.

Vydáno pod