EU rozhoduje o dovozu geneticky modifikovaných potravin

Brusel – Evropská komise se dnes zabývá povolením dovozu geneticky modifikovaných potravin (GMO). Nařídila jí to Světová obchodní organizace. Pokud jejich dovoz nepovolí, hrozí jí žaloby a sankce.

V letech 1998 – 2004 byl dovoz geneticky modifikovaných potravin do Evropy zakázán. Po protestech velkých výrobců zejména Spojených států, Kanady nebo Argentiny u WTO byla Evropská unie donucena ho zrušit. Některé státy jako Francie, Polsko nebo Rakousko však dále dovoz GMO omezují. To WTO vadí.

Mezi tyto potraviny spadá nejenom ovoce, zelenina a obiloviny vzniklé genetickou mutací, ale také maso, mléko a vejce ze zvířat živených geneticky modifikovanými plodinami. GMO jsou ve světě běžné, nejvíce v Severní, ale i v Jižní Americe. Evropa je však příliš nepodporuje. Podle některých názorů jsou zbytečné, protože potravin je dostatek. Ekologové dokonce tvrdí, že mohou znamenat nebezpečí pro zdraví a životní prostředí. Vadí jim nedostatek studií, které by prokázaly, že nemají negativní vliv na lidské zdraví. Negativně se ke GMO staví i samotní obyvatelé unie. Podle průzkumu Eurobarometeru o jejich zdravotní nezávadnosti pochybuje až 70 procent Evropanů.

„Problém kolem GMO je zejména otázka byznysu a politiky. Pokud se Evropa před jejich dovozem bude bránit, poskytuje to větší prostor pro evropské farmáře,“ míní agrární analytik Petr Havel. Geneticky modifikované plodiny se podle něj v budoucnu díky jejich velké výnosnosti prosadí.

Česká republika se ke GMO staví kladně. Je dokonce jejich třetím největším pěstitelem v rámci Evropské unie. Na prvním místě je se 70 tisíci hektary geneticky modifikované kukuřice Španělsko.