Záchytky v některých krajích zdražují kvůli neplatičům

Praha - V řádu tisíců korun se v jednotlivých krajích liší poplatek za pobyt v protialkoholních záchytných stanicích. Téměř 13.000 korun si musí připravit opilci na Zlínsku, naopak pobyt na záchytce v Kolíně přijde jen na 600 korun. Provozování stanic je v řadě regionů ztrátové, protože velká část klientů za nocleh vůbec nezaplatí. Jde většinou o bezdomovce nebo cizince, na nichž lze dluh vymáhat jen velmi obtížně. Některé regiony proto chystají zdražení poskytované služby.

K nejradikálnějšímu kroku se odhodlali na Zlínsku, kde letos zvýšili poplatek za přespání na kroměřížské záchytce z 2.500 korun na 12.700 korun. Za tyto peníze by si přitom opilec mohl dopřát týdenní relaxační pobyt s procedurami a kulturním programem ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Lázních Luhačovice.

Zdraží také záchytné stanice na Vysočině a v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V Ostravě se ceny od soboty zvedly o sto procent - na 2.000 korun. V Sokolově letos opilcům nově připočítají k základní sazbě 3.230 korun ještě platbu za odvoz sanitkou. Neplatiči přiměli k více než dvojnásobnému zvýšení ceny také jihlavskou stanici, která má i svého rekordmana: jeden člověk tu přespal už šestatřicetkrát. Jedna noc v Jihlavě dosud stojí 1.700 korun, od 1. února za ni ale uživatelé zaplatí 4.000 korun.

Naopak zdražení zatím neplánuje brněnská záchytka, která obyvatelům Brna za noc strávenou v zařízení účtuje 1.250 korun, přespolní za ni ale zaplatí o dvě stě korun více. Stanice se snaží dlužné částky za pobyt důsledně vymáhat, a to i tak, že se hlásí do pozůstalostních řízení.

Zavedení ojedinělého postupu pro snazší získávání peněz za nocleh, zvažuje záchytka v Olomouckém kraji, která se v únoru po desítkách let přesune ze Šternberka do hlavního města regionu. Komplikacím by podle ní mělo předcházet zavedení dvojí ceny. Klient, který výlohy za nocleh zaplatí na místě, by platil méně než člověk, jenž dluh uhradí později. Konkrétní cenu ještě ale zatím nestanovila.

O zdražení zatím naopak neuvažuje například Praha, kde noc stojí 1.788 korun, nebo Plzeňský kraj, který hlásí nárůst počtu cizinců na své jediné záchytce - většinou Ukrajinců, Slováků, Poláků a v poslední době také Mongolů. Stanice loni nepřijala žádného Vietnamce, ačkoliv právě vietnamská komunita je v regionu nejpočetnější. Alkoholem zmožení lidé z jiných států platí za nocleh na plzeňské záchytce 6.000 korun, třikrát více než domácí klienti.

Policistům i zdravotníkům v Ústeckém a Libereckém kraji vadí, že v jejich regionech záchytky vůbec neexistují. Muži zákona tak musí opilce vozit do nemocnic, které pro tyto nečekané pacienty nemají vyčleněný zvláštní personál ani lůžka. Ošetření si tu opilí lidé neplatí z vlastní kapsy jako v jiných regionech, ale hradí je za ně pojišťovny a krajský úřad.

Na nedostatek záchytek si stěžují i střední Čechy. Stanice tam fungují celkem dvě. V Příbrami stojí pobyt 1.500 korun. V Kolíně opilec za přespání zaplatí 600 korun. Pokud ale poplatek do 14 dnů neuhradí, vzroste na 1.000 korun. Další zařízení by letos mělo zahájit provoz v Mladé Boleslavi.