Češi loni nejvíce stahovali z internetu Adobe Reader

Praha - Tuzemští uživatelé internetu loni nejvíce stahovali program pro prohlížení PDF souborů Adobe Reader. Největší skok v počtu stažení pak zaznamenal komunikační program QIP čeština. Vyplývá to ze statistiky serveru Slunečnice.cz.

Mezi českými programy byl nejstahovanější soubor nástrojů pro prohlížení videa Codec Pack All in 1, který se na první příčce udržel celých 12 měsíců. V celoročním přehledu skončily hned za ním antivirové programy Avast! a AVG Anti-virus.

V zahraničním žebříčku byl nejúspěšnějším programem Adobe Reader, kterému patřila první pozice od června až do listopadu 2007. Na druhém místě skončila sada nástrojů k vypalování a zálohování CD a DVD Nero, bronzová medaile pak patří programu WinRAR, který si oproti předchozímu roku polepšil o deset příček.

Celkový vítěz Adobe Reader překonal český Codec Pack All in 1 o třetinu. Předloňský vítěz Atlas ICQ skončil až na páté pozici. Velice dobře si vedl i slovenský ESET NOD32 Antivirus, který se vyšplhal z 21. na sedmé místo.

Mezi skokany roku se pak umístily například pomůcky pro počítačové hráče Scorpions WinCheater nebo sada českých kodeků Kodek CZ. Z druhé desítky se posunuly na čtvrté respektive páté místo.

Největší sestup oproti předchozímu roku naopak zaznamenal zahraniční program DirectX, který se propadl z 12. na 23. místo. Méně stahovali uživatelé například i české programy Recepty doma Free a Sbírku maturitních otázek.

Vydáno pod