Gandalovič: Sníženou sazbu DPH vláda zvyšovat nebude

Praha - Vláda již nepočítá s tím, že by ve svém funkčním období dále zvyšovala sníženou sazbu DPH, která letos vzrostla z pěti na devět procent. V diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Se změnou vláda počítá pouze v jednotné sazbě daně z příjmů fyzických osob. Ta od nového roku činí 15 procent, od ledna 2009 se má snížit na 12,5 procenta.

V návaznosti na zvýšení snížené sazby DPH na devět procent se očekávalo zdražení všech výrobků a služeb, které této sazbě podléhají, tedy potravin, vody či bydlení. Změna je součástí vládní reformy veřejných financí.

Vyšší daň z přidané hodnoty však zatím podle obchodníků na začátku letošního roku zdražila potraviny jen minimálně. Obchodní řetězce tvrdí, že nárůst nižší sazby DPH z pěti na devět procent utlumily na úkor marží. „Je zcela zjevné, že čtyři procentní body na DPH nejsou tím, co by změnilo ceny potravin nějakým výrazným způsobem,“ uvedl Gandalovič v televizní diskusi. Opatrní jsou se zvyšováním cen kvůli silné konkurenci také provozovatelé hotelů.

Jiné je to v případě nových bytů a domů. Tam developerské společnosti většinou novou sazbu daně do cen promítly, marži si o vyšší daň zpravidla nesnižují.

Růst snížené sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent má letos státní pokladně přinést přibližně 26,5 miliardy korun navíc. Vyplývá to ze statických odhadů ministerstva financí.

Nejvíce, přibližně 13 miliard korun navíc, přinese zvýšení daně u potravin a nealkoholických nápojů. Více než tři miliardy stát získá zvýšením daně u stavebních prací, přes dvě miliardy u teplé vody a topení a dvě miliardy u léčiv.