Na Ukrajině se vyplácí náhrady za inflací zmařené úspory

Praha/Kyjev – Ukrajinský kabinet vedený Julií Tymošenkovou se rozhodl pro plnění některých předvolebních slibů. Patří mezi ně zejména náhrada části ztráty občanům, kteří před pádem SSSR spořili, po převratu ale o naspořené peníze vlivem vysoké inflace přišli.

V roce 1992 dosáhla inflace na Ukrajině rekordních 4 734,9 procenta. I když se v dalších letech o řád snížila, z úspor obyvatel nezůstalo téměř nic. Julia Tymošenková se ztrátu nyní rozhodla kompenzovat. Její opatření ale vyvolalo v zemi chaos. Lidé se totiž obávají, že si stát výplatu náhrady rozmyslí, a tak se snaží vybrat peníze co nejdříve. Ve frontách před bankami již zahynuli dva lidé.

Vláda lidem vyplácí náhradu ve výši odpovídající 200 dolarů (zhruba 3.500 korun). Další peníze budou moci podle kabinetu získat později. „Těch 200 dolarů představuje dvě minimální penze na Ukrajině,“ popsal jeden z možných důvodů paniky Karel Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky.

Svoboda se obává, že by výplata peněz mohla mít neblahý vliv na výši inflace na Ukrajině, která je již tak vysoká. V roce 2007 dosáhla 11,5 procenta, pro letošek zatím Mezinárodní měnový fond odhaduje pouze mírný pokles na 10,8 procenta.

Katastrofální následky pro ukrajinskou ekonomiku ale Svoboda neočekává. „Ty částky nejsou zas tak obrovské, ukrajinskou ekonomiku se tentokrát nepovede zlikvidovat. Ale problém je v tom, že Julia Tymošenková je ochotná přistoupit k těmto populistickým krokům. Já osobně bych asi postupoval jiným směrem,“ podotkl v rozhovoru pro Českou televizi.