Bývalý šéf Fedu: Americká ekonomika je už možná v recesi

New York - Americká ekonomika už je možná v recesi a pokud ne, moc jí k tomu nechybí, řekl v rozhovoru s americkým listem The Wall Street Journal (WSJ) bývalý guvernér americké centrální banky Alan Greenspan. Ten už loni na podzim tvrdil, že pravděpodobnost recese je v USA asi 50 procent.

Greenspan WSJ řekl, že pravděpodobnost recese teď není jednoznačná, ale už může být nad 50 procenty. „Jsou zde jasné příznaky. K recesím nedochází pozvolna, obvykle je signalizuje diskontinuita na trhu a data z posledních týdnů lze takto klidně charakterizovat,“ řekl.

Greenspan tvrdí, že o recesi svědčí třeba pokles aktivity mezi výrobními podniky nebo růst nezaměstnanosti. Ta v prosinci vystoupila na pět procent, a dostala se tak nejvýše za dva roky.

List také uvedl, že Greenspan se stane poradcem hedgeového fondu Paulson & Co. Ten sídlí v New Yorku a spravuje aktiva za zhruba 28 miliard dolarů, v přepočtu asi 486 miliard Kč.

Greenspanovi kritici často poukazují za to, že Greenspan je za současné problémy americké ekonomiky z části zodpovědný. Od června 2003 do června 2004 totiž držel základní úrok na půlstoletém minimu jednoho procenta, což mohlo přispět k závratnému růstu úvěrů.

Pro fond Paulson & Co byl loňský rok mimořádně úspěšný. Vsadil totiž na to, že situace na trhu hypoték podřadné kvality se bude postupně zhoršovat, což se také stalo. Fond na tomto vývoji podle WSJ vydělal hodně peněz.