Hypoteční krize přinutila opustit post Zoe Cruzovou

New York/Praha – Důsledky hypoteční krize v USA dopadly na další americký finanční dům. Kvůli nespláceným půjčkám musí svůj post opustit spoluprezidentka investiční banky Morgan Stanley Zoe Cruzová. Druhý ze spoluprezidentů Robert Scully v bance zůstává, změní pouze pracovní pozici.

Morgan Stanley musí odepsat špatné půjčky za 3,7 miliardy dolarů. Hodnota akcií banky klesla za posledních šest měsíců o polovinu. Důvody vzniku těchto obtíží vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 Pavel Kohout, ředitel pro strategie poradenské společnosti Partners: „Napůl se jednalo o určitý hon za ziskem, z druhé části se jednalo o nezkušenost s daným tipem cenného papíru.“

Cruzová je jediná z vysokých manažerů, kdo banku Morgan Stanley definitivně opoští. Robert Scully se pouze přesune na nově vzniklé místo v kanceláři předsedy finančního domu. Představenstvo banky povede i nadále John Mack.

Kvůli hypoteční krizi, která zasáhla Spojené státy letos v létě, už museli své posty ve vedení bank opustit velikáni jako Stanley O´Neal z Merrill Lynch nebo Charles Prince ze Citigroup. Ceny nemovitostí v USA se její vinou propadly nejníže za posledních 21 let. Někteří analytici proto přirovnávají současné problémy ke krizi, která zasáhla světovou ekonomickou velmoc ve 30. letech 20. století.

Vydáno pod