Šéf banky Merrill Lynch začal jednat o podmínkách odchodu

New York - Generální ředitel americké investiční banky Merrill Lynch Stanley O'Neal začal jednat o podmínkách odchodu z funkce. Napsal to ekonomický list The Wall Street Journal. V předchozích dnech na toto téma spekulovala i další média. Banka Merrill Lynch utrpěla ve třetím čtvrtletí vysokou ztrátu ve výši 2,3 miliardy dolarů. Z části za ní stojí i krize na americkém hypotečním trhu.

Za uplynulé tři měsíce odepsala investiční banka špatné úvěry za 8 miliard dolarů. Ještě před dvěma týdny ale Stanley O´Neal tvrdil, že odepíše aktiva za pouhých čtyři a půl miliardy dolarů. O'Neal diametrální rozdíl komentoval slovy: „Nechci tvrdit, že k určitým chybám z mé strany nedošlo.“

Pozici O'Neal podkopaly také neuspokojivé výsledky banky na burze. Během letošního roku se její akcie propadly z 95 dolarů na necelých 60, což představuje čtvrtinový pokles hodnoty společnosti. Analytik Charles Geisst k situaci dodává: „V zásadě jde o to, že management příliš nezvládal řízení rizik. Všechny problémy dolehly na banku ve stejnou dobu.“

Případ banky Merrill Lynch naznačuje, že hypoteční krize v USA zdaleka není u konce. K jejím následkům se navíc řadí rekordní propad dolaru a neustále zdražování ropy, jejíž cena od začátku letošního roku vzrostla o téměř 50 procent.

Pomoci americkým bankám a podnikům chce nyní FED. Znovu uvažuje o snížení úrokových sazeb, tentokrát o čtvrt procentního bodu. Úroky by tak dosáhly 4,5 procenta. K podobnému opatření se americká centrální banka naposledy uchýlila v polovině září, kdy snížila sazby o půl procenta.

Alžběta Musilová