Sobotka: Schodek rozpočtu by mohl v roce 2010 klesnout pod 20 miliard

Praha – Pokud vláda zastaví snižování daní, mohl by schodek státního rozpočtu klesnout pod 20 miliard korun, tvrdí stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). V letošním roce by pak mohlo dojít ke snížení předpokládaného deficitu z plánovaných 71 na 41 miliard korun.

Ke snížení schodku rozpočtu v letošním roce má podle Sobotky napomoci šetrné hospodaření s rezervními fondy, ve kterých je uloženo více než 90 miliard korun. Dvě třetiny z toho jsou finance vázané na prostředky Evropské unie, zbylých 30 miliard Kč představují peníze, které ministerstva neutratila. „Podle mého názoru je možné 30 miliard korun zavázat a neutratit,“ konstatoval Sobotka.

Premiér Mirek Topolánek je ale k výzvě stínového ministra značně skeptický. „Po osmiletém vládnutí socialistů a hrozbě schodku 160 miliard je to samozřejmě legrační,“ komentoval návrh Topolánek.

Ještě příkřeji reagoval na Sobotkovo prohlášení místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer: „Ten, kdo vyjedl ledničku, křičí na toho, který ji znovu plní, že ji naplňuje pomalu.“

Podle stínového ministra financí má ale právě ČSSD medvědí podíl na příznivém výsledku státního hospodaření za rok 2007, který skončil deficitem 66,7 miliardy korun, tedy přibližně o 25 miliard nižším, než schválila Poslanecká sněmovna.

Zásluhy sociální demokracie na tvorbě loňského rozpočtu potvrdil také náměstek ministra financí Eduard Janota: „Rozpočet se sestavoval ve volebním roce. Aparát a administrativa ministerstva rozpočet připravila a až do voleb byl šuplíku. Poté, co proběhly volby, první verzi rozpočtu předložil ministr Sobotka. Nová vláda v něm provedla určité korekce, zejména na výdajové straně. Musím přiznat, že to byly korekce v řádu spíše jednotek miliard,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24.