Senát podpořil zákaz agresivních obchodních praktik

Praha - Senát dnes schválil novelu zákona o ochraně spotřebitele, která obchodníkům zakazuje klamavé a agresivní obchodní postupy. Norma obsahuje výčet zakázaných praktik převzatý z příslušné evropské směrnice.

Pokud novelu podepíše prezident, nebudou moci prodejci mimo jiné uvádět nepravdivá prohlášení o tom, že jejich výrobky a služby vyléčí nějakou nemoc, poruchu nebo postižení. Novinkou bude také fakt, že prodejce nebude smět požadovat peníze za výrobky a služby, které dodal, ačkoli si je spotřebitel neobjednal. Mezi agresivní praktiky naopak nebude patřit doručování nevyžádaných reklamních letáků a katalogů do poštovních schránek.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) novela plní požadavky Evropské unie. „Kdybych nemusel, tak bych takový zákon nepředložil,“ upozornil senátory na dnešním zasedání. Úskalí zákona shledává ministr především v tom, že pro dozorové orgány může být někdy značně komplikované určit, jaký postup prodejce již charakteristiky agresivní nebo klamavé reklamy naplňuje.

Vydáno pod