Výstavba domů v USA klesla loni nejvíce za 27 let

Washington - Výstavba obytných nemovitostí v USA se za celý loňský rok propadla o 25 procent, nejhlouběji za 27 let, a pokles pokračoval i na konci roku. Počet zahájených staveb klesl v prosinci proti předešlému měsíci o 14,2 procenta na nejnižší úroveň za téměř 17 let. Dnešní údaje amerického ministerstva obchodu ukázaly prohlubující se krizi trhu bydlení, kvůli níž hrozí největší světové ekonomice sklouznutí do recese.

Stavební firmy zahájily v prosinci po celoročním přepočtu stavby 1,006 milionu domů, což bylo nejméně od května 1991. Bylo to také výrazně pod odhady ekonomů, kteří čekali výsledek 1,14 milionu.

Za celý loňský rok byly v USA zahájeny stavby 1,354 milionu obytných jednotek, nejméně od roku 1993. Tempo poklesu bylo přitom nejhlubší od roku 1980, kdy dosáhlo 26 procent, a v celém poválečném období bylo druhé nejvyšší.

Vydávání nových stavebních povolení, které je ukazatelem budoucí stavební aktivity, bylo nejslabší za 15 let. Počet vydaných stavebních povolení klesl za prosinec o 8,1 procenta na celoročních 1,068 milionu, nejméně od března 1993. Ekonomové zde podle agentury Reuters čekali údaj 1,14 milionu.

Americký trh bydlení se loni propadl do útlumu, který vedl k hypoteční krizi a následným otřesům na globálních finančních trzích. Kvůli krizi hypoték musí velké americké i světové banky odepisovat desítky miliard dolarů investičních ztrát. Problémy již začaly dopadat na spotřebitele, kteří omezují nákupy, a na firmy, které snižují investice a přestávají najímat nové zaměstnance. Podle ekonomů hrozí letos USA propad do recese a vláda chystá balík stimulačních opatření.

Ekonomové se vesměs domnívají, že krize trhu bydlení bude v USA ještě pokračovat. Někteří si myslí, že se může vyrovnat propadu z konce 70. a začátku 80. let, kdy výstavba rezidenčních nemovitostí klesala čtyři roky po sobě a oživovat začala až po těžké recesi z let 1981-82.

Vydáno pod