Centrální banka zatím mlčí

Praha - Jednání bankovní rady České národní banky dnes skončilo bez měnových rozhodnutí. Informovala o tom mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 3,50 procenta. Česká republika má stále sazby na nejnižší úrovni v celé EU.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na konci listopadu, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. O stejnou hodnotu ČNB zvýšila úrokové sazby na konci května, července a srpna. Na posledním loňském jednání v prosinci ČNB nechala sazby beze změny.

Na dalším měnovém jednání centrálních bankéřů 7. února očekávají analytici zvýšení úrokových sazeb. Důvodem je růst cen a předpokládaná snaha ČNB zabránit dalšímu růstu inflačních očekávání. Trh totiž překvapil prosincový nárůst inflace na 5,4 procenta.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma dnes rozhlasové stanici Rádio Impuls řekl, že rozhodnutí, zda příští měsíc zvýšit úroky, bude velmi obtížné, protože rizika jsou oboustranná. Dodal, že on sám si na tuto otázku ještě pevný názor neudělal. Podle něho by inflace měla z nynějších maxim sestoupit zhruba do roka zpět k cílové úrovni ČNB kolem tří procent, napsala agentura Reuters.

Podle dřívějšího vyjádření Tůmy je nynější výrazný nárůst výsledkem spíše náhodného spolupůsobení dvou skupin faktorů a bude brzy překonán. „Očekáváme, že v časovém horizontu 12 až 18 měsíců se vrátíme k inflaci kolem tří procent,“ řekl ve středu Tůma.

I další člen bankovní rady Mojmír Hampl považuje současný růst inflace za jednorázový. Podle něj je tak současná úroveň úrokových sazeb na maximu nebo jeho v blízkosti.

Pro růst sazeb bude zřejmě podle serveru Týden.cz hlasovat viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Ten v bankovní radě končí a zasedání 7. února bude jeho posledním měnovým jednáním bankovní rady.

Další viceguvernér ČNB Miroslav Singer v týdeníku Ekonom dnes uvedl: „ČNB učiní vše proto, aby právě probíhající dočasné zrychlení inflace zůstalo epizodou omezenou na rok 2008 a také proto, aby cena za toto udržení zůstala v rozumných mezích“.