Béžová kniha: recese ne!, nejistota ale trvá

Praha - Světové trhy se po propadu z několika posledních dnů částečně vzpamatovaly. Úlevu přinesla tzv. Béžová kniha, kterou pravidelně zveřejňuje Americká centrální banka. Podle ní zatím Spojené státy v žádné recesi nejsou. Nejistota na trzích ale trvá. Velké investiční banky totiž odepisují nečekaně vysoké ztráty.

Nejhorší propad akcií se zastavil, makléři na světových burzách jsou ale stále nervózní. Nejlépe na tom byla dnes východní Asie - třeba tokijská burza po dvou ztrátových týdnech konečně posílila. Pokles se zastavil také v Německu.

Pražská burza zatím kolísá, jednou o 3 % plus, poté zase zpět. „Pokud globální investorská veřejnost má obavy z ekonomické recese, je obvyklé, že stahuje ty nejrizikovější aktiva, to jsou rozvíjející se trhy, tedy třeba Polsko nebo Česko,“ zdůvodňuje analytik Jan Langmajer ze společnosti Atlantik FT.

Tolik obávaná recese ve Spojených státech se zatím nekoná. Investorům ale dělají vrásky výsledky velkých bank. Merrill Lynch dnes oznámila 10 miliardovou ztrátu za poslední loňský kvartál. Po ztrátách konkurenční Citigroup je to další rána pro investory.

„Myslím, že nejistota potrvá po celý tento rok, zvlášť během jeho první poloviny. Americké banky sice zveřejnily ztráty z hypoteční krize. Stále ale nevíme, jak velké budou jejich konečné odpisy,“ předvídá Ingo Kreisinger z Baaden Securities Trading.

FED společně s vládou bojuje proti negativnímu vývoji na trzích snižováním úrokových sazeb, resp. plánem na snížení daní. „Béžová kniha nabídla několik pozitivních ukazatelů, oproti tomu ale pokles výstavby nemovitostí investorům optimismu nepřidal,“ okomentoval Lukáš Hinterbuchner, ze společnosti EuroFinancial. „Ekonomice by pomohlo razantní snížení úrokových sazeb. Doplatil by na to ale dolar,“ objasnil Hinterbuchner.

Vydáno pod