Počet exekucí loni opět stoupl, možná až na 400 tisíc

Praha - Počet nově nařízených soudních exekucí loni opět stoupl. Podle odhadu Exekutorské komory se jejich počet zvýšil v roce 2007 na 350.000 až 400.000 z necelých 310.000 o rok dříve. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Hodnota zabaveného majetku se pohybuje v miliardách korun, píšou HN.

Nejčastěji exekutoři řeší nedoplatky za elektřinu, nesplácené bankovní úvěry či telefonní účty. Stále více rostou ale i dluhy z kreditních karet a spotřebitelských úvěrů.

„Co se týče exekucí z karet a úvěrů, těchto případů je u nás každý rok o třetinu více. Loni se na celkovém počtu našich exekucí podílely zhruba 30 procenty,“ citují HN Jana Grosama z exekutorského úřadu na Praze 6.

Počet exekucí navíc poroste i v následujících letech. Na neplatiče si chce více došlápnout Česká televize i dopravní podniky.

Zda je počet exekucí v Česku ve srovnání se světem výjimečný, se nedá podle mluvčího Exekutorské komory Pavla Kočiše říci. „Žádná čísla za Evropu totiž nejsou,“ řekl Hospodářským novinám.

Exekutoři v Česku fungují od roku 2001. Výkonem exekuce pověřuje exekutora soud, exekutor je ze zákona nezávislý na věřiteli i dlužníkovi. Exekutor může v bytě dlužníka sebrat prakticky všechno. Výjimku tvoří snubní prsten, základní vybavení bytu a 1000 korun v hotovosti, poznamenávají HN.