Prosincový počet bankrotů v Japonsku byl nejnižší za deset let

Tokio - Počet firemních bankrotů v Japonsku se v posledním měsíci loňského roku snížil o 1,1 procenta na 1097 případů. Počet případů ukončení podnikání z důvodu finančních obtíží klesl meziročně poprvé po devíti měsících a byl pro tento měsíc nejnižší za deset let. Za celý rok se ale počet bankrotů již druhým rokem za sebou zvýšil, a to o 6,4 procenta na 14 091 případů, a dluh firem poprvé po sedmi letech stoupl. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná společnost Tokyo Shoko Research.

Dluh zkrachovalých společností se v prosinci snížil o 12,7 procenta na 441,3 miliardy jenů (v přepočtu asi 735,3 milionu Kč). Nejvíce se na dluhu podílely malé podniky. Za celý rok celkové zadlužení stouplo o 4,1 procenta na 5,7 bilionu jenů.

Výzkumná agentura dodala, že na malé a středně velké firmy loni negativně dopadly hlavně vysoké ceny ropy, protože nemohly tak snadno zvýšit své ceny, aby se vyrovnaly s nárůstem nákladů. Počet bankrotů také stoupl v sektorech, ve kterých nastaly regulační změny, jako jsou nemocnice a drůbežářské firmy.

Ve srovnání s předchozím měsícem se počet zkrachovalých firem v prosinci snížil o 9,6 procenta. Jejich dluh tak klesl o 10,4 procenta.

Japonsko v minulosti patřilo mezi země s nízkou nezaměstnaností a nízkým počtem bankrotů. Poté, co v 90. letech upadlo do dlouhé recese, se však situace zásadně změnila. Problémy bank se špatnými úvěry a celkové ekonomické potíže vedly k nárůstu počtu bankrotů, a tedy i ke zvýšení nezaměstnanosti. Neutěšená hospodářská situace pokračovala i na začátku nového tisíciletí. V roce 2007 však došlo k mírnému zlepšení. V současnosti se nezaměstnanost v ostrovním státě pohybuje okolo 4 procent.