Ztráta banky Merrill Lynch dosáhla téměř 10 miliard dolarů

New York - Americká banka Merrill Lynch ve čtvrtém čtvrtletí v důsledku krize na hypotečním trhu prodělala 9,8 miliardy dolarů. Jde o největší čtvrtletní ztrátu v historii finančního domu. Celkově ve 4. čtvrtletí banka kvůli špatným hypotečním úvěrům odepsala 14,1 miliardy dolarů.

„Zisková výkonnost firmy je zjevně nepřijatelná, v posledních týdnech jsme však výrazně posílili likviditu podniku,“ informoval nový generální ředitel banky John Thein, který ve funkci vystřídal Stanleyho O’Neala. Ten se vzdal postu v říjnu právě kvůli vysokým ztrátám plynoucím ze špatných úvěrů.

Problémy v hospodaření společnosti chce Thein řešit přílivem dodatečných finančních prostředků. Banka proto již uzavřela dohodu se skupinou investorů o posílení základního kapitálu o 6,6 miliardy dolarů výměnou za prioritní akcie. Navíc se koncem minulého měsíce dohodla na prodeji podílu v hodnotě pěti miliard dolarů singapurské státní společnosti Temasek Holdings a dalších akcií za 1,2 miliardy dolarů firmě Davis Selected Advisers.

Merrill Lynch není jedinou finanční institucí, která čelí vážným problémům v souvislosti s dopady americké hypoteční krize. Ztrátu ve výši 9,83 miliardy dolarů oznámil v úterý také největší poskytovatel finančních služeb v USA - Citigroup. Stejně jako Merrill Lynch se snaží řešit neuspokojivou situaci přílivem nového kapitálu do společnosti.