Bush chce americkou ekonomiku podpořit 145 miliardami dolarů

Washington - Americký prezident George Bush dnes vyzval k podpoře domácí ekonomiky souborem daňových úlev a dalších opatření v hodnotě zhruba 145 miliard dolarů. Kongres by měl podle prezidenta co nejrychleji připravit legislativu, jež by zajistila zachování hospodářského růstu a tvorby pracovních míst.

Ekonomika Spojených států se nyní potýká s útlumem na trhu s bydlením a obtížnějšími podmínkami pro získání úvěrů. Aby byla opatření na podporu ekonomiky efektivní, musí podle Bushe odpovídat zhruba jednomu procentu hrubého domácího produktu země. Podle poradců Bílého domu to představuje zhruba 145 miliard dolarů, píše agentura AP.

„Naše ekonomika má solidní základy, ale jsou tu opravdu znepokojivé oblasti,“ řekl prezident. „Moji poradci i mnozí další odborníci očekávají, že naše ekonomika bude v nadcházejícím roce pokračovat v růstu, ale mírnějším tempem než v několika uplynulých letech,“ dodal.

Bush vyzval k vytvoření daňových pobídek, které by podniky přiměly k novým investicím. Chtěl by rovněž snížit daňové zatížení spotřebitelů, a to zřejmě formou jednorázových daňových úlev.

„Flirtování americké ekonomiky s recesí bude trvat i po Bushově balíčku změn. Bush dá ekonomice jen krátkodobý stimul, zásadní problémy neodstraní. Je třeba dále počítat s tím, že v první půlce roku může jít růst HDP v Americe až k nule nebo i do mírného záporu,“ varoval analytik Aleš Michl ze společnosti Raiffeisenbank.