Česko bude s Bavorskem bojovat proti prodejcům padělků

Praha - Česká republika a Bavorsko budou v příhraničních oblastech společně postupovat v boji proti prodejcům padělaného zboží. Novinářům to dnes po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem řekla bavorská ministryně pro hospodářství, infrastrukturu, dopravu a technologie Emilie Müllerová, podle které zejména vietnamští trhovci způsobují německým výrobcům značkového zboží velké škody.

„S panem premiérem (Topolánkem) jsme se dohodli, že bychom se měli navzájem podporovat a společně postupovat proti pirátství. Přejeme si přísnější společný postup,“ uvedla Müllerová. Na tržnice v českém pohraničí plné padělaného zboží si podle ní stěžují především bavorští výrobci značkového sportovního zboží. „Vznikají jim velké škody z padělaných výrobků, které se prodávají v příhraničních vietnamských tržnicích,“ upozornila Müllerová, podle které má prodej padělků nepříznivý vliv na zaměstnanost v bavorských podnicích vyrábějících značkové sportovní zboží.

Zatímco české úřady mohou zpřísnit například kontroly příhraničních tržnic, které padělky nabízejí, tak bavorské dozorové orgány si podle Müllerové budou dávat větší pozor na to, aby na bavorské straně hranice nefungovaly sklady padělaného zboží. „Je třeba spolupracovat, abychom společně pirátství potírali a věnovali se i informačním kampaním,“ podotkla.

Česká obchodní inspekce (ČOI) v roce 2006 zabavila na tuzemských tržištích a v obchodech padělky v odhadované hodnotě 743 milionů korun. Nejvíce padělaného zboží přitom skončilo ve skladech ČOI v Plzeňském a Ústeckém kraji, které sousedí s Německem.