„Dreamliner“ vzlétne nejdříve za půl roku

Praha – Americká společnost Boeing má technické problémy s výrobou a plánované předání modelu 487 v březnu letošního roku se nejméně o půl roku oddálí. Zpoždění je už třetí v řadě, odborníci čekají ještě delší zdržení. Přesto je pro zákazníky Boeing díky nízkému kurzu dolaru stále atraktivní.

Dreamliner, jak je nový model seattleského výrobce nazýván, je dle odborníka na letectví Martina Velka značně převratným letadlem. „Podíl kompozitů v Dreamlineru je větší než poloviční, řada komponentů je unikátních, nikdy nepoužitých, to komplikuje jeho výrobu,“ představil novinku Velek. Výroba je diverzifikována po celém světě a Boeing přiznává, že má jisté problémy i se subdodávkami.

Loňské rekordní prodeje nových letadel společnosti Boeing by i přes problémy mohly pokračovat, důvodem je příznivý nízký kurz dolaru a podpora americké vlády, která hojně pomáhá vývozcům.

Boeing 787 Dreamliner, vyráběný ve třech variantách, ponese až 330 cestujících do vzdálenosti až 15 tisíc kilometrů. Letoun společnost nabízí už od roku 2003, 51 zákazníků si doposud objednalo 740 letadel.

Společnost Airbus, největší konkurent Boeingu, v loňském roce uvedla na trh model A380. Na nový model A350, který by měl být přímým substitutem Dreamlineru, obdržela společnost objednávky na téměř 300 kusů.