Deza zaplatila Unipetrolu za podíly ve dvou firmách 1,18 miliard korun

Praha - Petrochemická společnost Unipetrol prodala své podíly ve firmách Agrobohemie a Synthesia společnosti Deza ze skupiny Agrofert celkem za 1,183 miliardy korun. V Agrobohemii se zbavil padesátiprocentního podílu. Druhý balík akcií byl menší, představoval pouze 38,79procentní podíl.

Za 47 tisíc akcií Agrobohemie zaplatila Deza 503 milionů korun, za podíl ve společnosti Syntesia pak 680 milionů korun, informovala mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová. Agrofert se koupí poloviny Agrobohemie stal jejím jediným vlastníkem. Spojení již minulý týden posvětil i antimonopolní úřad.

Unipetrol a Deza se na převodu akciových podílů dohodly již loni v říjnu. Obě firmy tehdy uzavřely mimosoudní dohodu na ukončení vzájemných sporů, která obsahovala mimo jiné ustanovení o prodeji akcií obou společností za tržní cenu. Deza se rovněž zavázala vzít zpět žaloby, které kvůli prodeji akciových podílů na Unipetrol v minulosti podala.

Unipetrol a Deza uzavřely v letech 2000 a 2001 smlouvy o budoucím prodeji akcií společností Agrobohemie a Synthesie (dříve Aliachem). Obě strany si v nich vyhradily právo požádat druhou stranu o uzavření smlouvy o koupi akcií v případě významné změny vlastnické struktury.

V roce 2005 se Deza rozhodla ve smlouvách garantované právo uplatnit. Unipetrol mezi tím koupil polský koncern PKN Orlen, který prohlásil, že od dohod ustupuje, protože jsou podle něj právně vadné. Agrofert označil odstoupení za neúčinné a podal proti společnosti Unipetrol u Městského soudu v Praze dvě žaloby. Nakonec se ale oba podniky dohodly na mimosoudním vyrovnání.

Agrofert i Unipetrol patří mezi největší holdingy na českém trhu. Petrochemická skupina Unipetrol předloni vykázala výnosy 95 miliard korun a čistý zisk 1,6 miliardy. Konsolidované tržby Agrofertu za rok 2006 činily 72 miliard Kč a zisk dosáhl 3,8 miliardy korun.