Starbucks vstoupil do Česka

Praha - Světová síť Starbucks Cofee vstoupila do Česka. V úterý otevře svou první tuzemskou kavárnu na Malostranském náměstí a koncem února v pražském obchodním centru Palladium. Česko je první zemí ve středoevropském regionu, kam Starbucks přišel, během roku by mělo následovat Polsko, uvedl na dnešní tiskové konferenci Drew O'Malley ze společnosti AmRest, která bude kavárny v regionu provozovat.

Podle O'Malleye firma nyní nechce říci, kolik kaváren v Česku otevře. Chce se však zatím soustředit jen na Prahu. „Zatím nám jde hlavně o to zajistit lidem zážitek ze Starbucks,“ dodal. Starbucks nyní ve východní Evropě působí pouze v Rumunsku a Rusku. Firma zatím neuvažuje o otevření pobočky na Slovensku, naopak se chystá do Maďarska.

První kavárna Starbucks v Praze se zhruba 100 místy bude v historickém centru hlavního města v Grömlingovském paláci na Malostranském náměstí, kde již v minulosti oblíbená kavárna fungovala. Společnost se budovu snažila zrekonstruovat tak, aby zapadla do okolního prostředí. Pokud úprava interiéru bývalé Malostranské kavárny pro nové využití nezasáhne památkovou podstatu objektu, není to pro nás důvod k žádnému velkému rozčilení, řekla předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková.

Členové sdružení, mezi nimiž je velká část historiků či památkářů, podle ní optimisticky věří, že vybudování provozovny rychlého občerstvení v místě tradiční pražské kavárny je jen „dočasné pomýlení“. Snad se dříve či později, během několika let, v horším případě desetiletí, najde skutečný kavárník, který obnoví Malostranskou kavárnu v klasické podobě, která jí nejvíce slušela, uvedla.

Starbucks bude Pražanům nabízet nejen kávu a další produkty, ale chce pořádat i kulturní a literární akce. Firma také uzavřela partnerství se základní školou na Uhelném trhu v Praze 1, které poskytne finanční podporu a bude se podílet i na jazykové výuce či pořádání literárních soutěží.

Americká firma s 37letou historií má po světě celkem 15.000 kaváren, z toho 1250 v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. Česko je 24. zemí regionu, kam firma zamířila. Starbucks v Česku i v dalších zemích střední a východní Evropy bude provozovat firma AmRest, která provozuje například rychlé občerstvení KFC.

AmRest Holdings provozuje restaurace ve střední a východní Evropě. Spravuje 252 restaurací KFC, Pizza Hut, Burger King, freshpoint a Rodeo Drive v ČR, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Srbsku a Rusku. Na značku KFC a Pizza Hut vlastní AmRest licenci společnosti Yum! Brands Inc. Na základě dohody s Burger King Europe GmbH společnost AmRest provozuje prostřednictvím licence také restaurace Burger King Restaurants. Freshpoint a Rodeo Drive jsou vlastními značkami společnosti AmRest.

Vydáno pod