PlayStation 3 se v Japonsku poprvé prodává lépe než konzole Wii

Tokio – Herní konzole PlayStation 3 od firmy Sony se poprvé od svého uvedení na trh prodává lépe než konzole Wii společnosti Nintendo. Za čtyři týdny (do 25. listopadu) Sony prodala přes 183.200 těchto přístrojů, zatímco se prodalo téměř 159.200 Wii. Sony tak možná překonala pomalý rozjezd prodeje PS3, uvedl dnes magazín Enterbrain, který sleduje trendy v odvětví.

Obě firmy uvedly své konzole na trh zhruba před rokem. Sony ovládala trh s PlayStation 2, konzolí předchozí generace, ale přišla o prvenství v konkurenci levné Wii s novým ovladačem, který reaguje na pohyby těla. Playstation 3 tuto funkci už také umožňuje, navíc se jedná o nejvýkonnější konzoli na trhu.

V některých měsících se v Japonsku prodalo pětkrát až šestkrát více konzolí Wii proti PS3. Japonský trh je pro výrobce těchto přístrojů jeden z nejdůležitějších, a to i pro amerického konkurenta Microsoft s konzolí Xbox 360. Nevýhodou PS3 byl vedle vysoké ceny i nedostatek silných her, zatímco nové ovládání Wii otevřelo cestu celé řadě nových videoher a cvičebních programů. Sony nyní uvádí, že je pro PS3 k dispozici více her a že snížila ceny. Akcie Sony dnes přesto klesly o 0,8 procenta, zatímco emise Nintenda vzrostla o 2,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Obě japonské firmy ale mají za Microsoftem zpoždění, protože uvedl Xbox 360 na světový trh zhruba o rok dříve. Do června prodala Sony 4,3 milionu konzolí PS3. Xboxů 360 se ale prodalo 11,6 milionu a Wii kolem osmi milionů.