SZPI zakázala prodej přesnídávek obsahujících pesticidy

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej dětských přesnídávek od výrobce Linea Nivnice, obsahují nadlimitní množství pesticidů. Přesnídávky byly vyrobeny z jahodové dřeně původem ze Španělska, která obsahuje povolené množství pesticidů. "Pro výrobu dětských výživ ale platí přísnější normy a limity pro pesticidy jsou mnohonásobně nižší, řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Nivnická společnost začala dětské přesnídávky vyrábět v roce 2002. „Jejich výrobě věnujeme velkou pozornost, za tu dobu se nic podobného nestalo,“ řekl dnes ČTK generální ředitel firmy Gabriel Slanicay. Nepovolené množství pesticidů obsahují jahodové přesnídávky Hello s minimální trvanlivostí do 28. srpna 2008 a jahodové přesnídávky Tesco s minimální trvanlivostí do 28. srpna a 27. září 2008. Všechny tři výrobky mají objem 190 gramů. Inspekce zakázala jejich další prodej a to, co již bylo distribuováno do tržní sítě, musel výrobce stáhnout a zlikvidovat.

„Podstatná část však byla v okamžiku nálezu již rozprodána. Vzhledem k tomu, že jde o zboží s dlouhou trvanlivostí, je možné, že jej spotřebitelé ještě mají doma. V takovém případě se mohou s žádostí o reklamaci obrátit přímo na výrobce,“ řekla mluvčí SZPI. Zdravotní riziko ale podle ní hrozí pouze při dlouhodobé konzumaci většího množství těchto přesnídávek během jednoho dne. „Pokud má někdo tento výrobek doma, může se na nás obrátit prostřednictvím emailu. Poté ho navštíví obchodní zástupce a zboží vymění,“ uvedl Slanicay.

„Společnost Linea Nivnice informovala v souladu s platným evropskými předpisy spotřebitele o závadných přesnídávkách na svých webových stránkách,“ řekla Šmídtová. Závadné přesnídávky byly vyrobeny 28. února a 27. března 2007. Linea Nivnice prověřila ve spolupráci se SZPI kvalitu všech jahodových přesnídávek s datem výroby od dubna do října tohoto roku a nezjistila žádné odchylky od platných norem.

Linea Nivnice patří k největším tuzemským zpracovatelům ovoce. Loni například vyrobila 36 milionů litrů ovocných šťáv a nektarů a 15 milionů litrů ovocných nápojů. U sirupů byla produkce 11.000 tun, ovocných vín vyprodukovala deset milionů litrů, lihovin dva miliony litrů. Zhruba pětina produkce loni skončila v zahraničí. Největším zahraničním odbytištěm firmy je tradičně Slovensko.