Řidiči budou moci získat přehled svých trestných bodů na poštách

Praha – Zřejmě od poloviny příštího roku budou mít řidiči možnost získat přehled o svých trestných bodech na poštách. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Ivan Langer s tím, že bodový systém v současné době neplní svou preventivní funkci, protože lidé se mnohdy vůbec nedozvědí, že nějaké trestné body mají.

Pokud chce nyní motorista zjistit, kolik bodů nasbíral, musí o to požádat na dopravním odboru radnice. Ten informuje řidiče sám až tehdy, když nasbírá 12 bodů, a přijde tak o řidičský průkaz. Umožnění přístupu do registru řidičů chce ministerstvo vnitra projednat s ministerstvem dopravy a firmou, která registr provozuje.

Výpisy by měly být k dispozici na přepážkách Czech Point, které budou rovněž vydávat výpisy z katastru nemovitostí, obchodního a živnostenského rejstříku. V současnosti jich pošta provozuje 75, do konce příštího roku by to mělo být 2000 přepážek na 1082 poštách. Vedle toho budou přepážky Czech Point jako místa styku občanů s veřejnou správou od ledna na 1300 úřadech. Zatím fungují na 50 úřadech.

Podle soudního znalce v oblasti IT Vladimíra Smejkala je však zřizování stovek nových Czech Pointů zbytečné: „Domnívám se, že to jsou vyhozené peníze. Místo Czech Pointů by se mělo přikročit pro občana i pro podnikatele k výhodnější etapě, kdy by si jednotlivé orgány veřejné moci posílali mezi sebou údaje přímo a občan by nechodil nikam.“

Ministerstvo chce na Czech Pointech v budoucnu umožnit i vydávání výpisů z rejstříku trestů a kompletní vybavení všech žádostí občana směrem ke státní správě. To by například umožnilo urychlení zakládání firem. Pošta počítá s tím, že by výpisy vydávala nejen na pobočkách, ale doručovala by je i adresátům do bytů nebo firem.