Národní koordinátor pro přijetí eura se inflace nebojí

Praha - Debatu s názvem Čekání na společnou měnu aneb kdo se bojí eura pořádá dnes v Praze diskuzní fórum OSMA. Zúčastní se jí i Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v Česku. Jeho úkolem je mimo jiné moderovat veřejnou debatu o euru u nás. Argumenty pro či proti euru dělí na politické, ekonomické a iracionální. Proti euru hovoří nejistý vývoj inflace po případném přijetí eura. Pro společnou evropskou měnu zase výhody pro naši podnikovou sféru.

Kromě národního koordinátora zavedení eura v Česku se do diskuze zapojí i člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl a dva bývalí ministři financí Pavel Mertlík a Bohuslav Sobotka.

Argumenty v diskuzi dělí Oldřich Dědek na politické, ekonomické a iracionální. „Argument proti euru, který má oprávnění, je otázka, do jaké míry by mohla stoupnout inflace, někdy vnímám odhady jako nadnesené, jsme otevřená ekonomika s velmi silným konkurenčním prostředím a vysokou inflaci nám nepovolí okolní ekonomiky. Pro euro hovoří výhody pro podnikovou sféru, v současnosti jsou v konkurenční nevýhodě,“ vybral nejzvučnější argumenty Dědek.

Dle Dědka je termín, o kterém se uvažuje, až rok 2012 a je nesprávné přenášet si mechanicky dnešní situaci do té doby. „Nevíme, jak na tom budeme v té době,“ podotýká Dědek.

„Pan euro“ se v Dobrém ránu České televizi zamýšlel také nad svou prací: „Národní plán zavedení eura ukotvuje určité úkoly, které jsou metodického charakteru, je to například příprava zákonů, a to lze provádět i bez známého termínu zavedení eura.“