OPEC odmítl výzvy USA ke zvýšení těžby ropy

Abú Zabí - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) odmítla výzvy Spojených států ke zvýšení těžby s tím, že světový trh s ropou je dostatečně zásobován. Informovala o tom agentura Reuters. K posílení těžby kartelu vyzval začátkem týdne kvůli vysokým cenám ropy americký prezident George Bush. O víkendu jeho výzvu zopakoval americký ministr energetiky Sam Bodman.

 

„Nedomnívám se, že je zapotřebí zvýšení, protože trh je dobře zásobován,“ řekl katarský ministr energetiky Abdalláh Attijá. Podle generálního tajemníka OPEC Abdalláha Badrího kartel pozorně sleduje trh a je připraven v případě potřeby zvýšit dodávky. „V současnosti toho však není zapotřebí,“ řekl Badrí v rozhovoru pro německý list Der Spiegel.

Americká vláda má obavy z negativního dopadu vysokých cen ropy na domácí ekonomiku, která se nyní potýká s útlumem na trhu s bydlením a obtížnějšími podmínkami pro získání úvěrů. „Je důležité, aby se zvýšily dodávky (ropy),“ řekl Bodman před sobotním setkáním se saúdskoarabským ministrem ropného průmyslu Alím Nuajmím.

Podle oficiální zprávy zveřejněné po setkání se ministři shodli na důležitosti udržení stability a rovnováhy na ropném trhu. Žádné další podrobnosti však zpráva neobsahovala. Saúdská Arábie je nejvlivnějším členem kartelu OPEC, jenž se na celosvětové těžbě ropy podílí více než třetinou.

Představitelé OPEC, kteří budou jednat o těžební politice začátkem února, upozorňují, že ceny ropy vyhnali nahoru spekulanti kvůli napětí ve světové politice a nedostatku kapacit v amerických rafineriích. „Naši klienti nám potvrdili, že necítí, že je zapotřebí více ropy. Zásoby ropy jsou uspokojivé,“ řekl Attijá.

Cena americké lehké ropy začátkem roku poprvé v historii překročila psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel. Nyní se pohybuje kolem 90 dolarů za barel.